Aranyló gyöngyhúsleves

Előkészítés

30 perc

Főzési idő

240 perc

Összesen

270 perc

Adag

kb. 8 fő

Értékelés

Elkészítés

  • 1.
    A megtisztított, zsigerelt gyöngytyúkot egyben vagy feldarabolva egy nagy fazékba tesszük, hideg vízzel felöntjük, majd lassan felforraljuk. A főzés közben keletkező habot leszedjük, hogy a leves tiszta és áttetsző maradjon.
  • 2.
    Hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, paradicsomot és paprikát. Beletesszük a félbevágott vöröshagymát (héjával együtt is mehet, ha szépszínt szeretnénk), a fokhagymát és a gyömbért. A fűszerek közül kerül bele egész bors, ízlés szerint szegfűbors, valamint só. A petrezselyemzöldet és zellerzöldet csokorba kötve adjuk hozzá.
  • 3.
    A levest lefedve, nagyon alacsony lángon, gyöngyözve főzzük legalább 3–4 órán át, egészen addig, míg a hús vajpuha lesz, és az ízek tökéletesen összeérnek. A főzés vége felé tesszük bele a belsőségeket, és még további 20–30 percig főzzük.
  • 4.
    Amikor elkészült, a levest óvatosan átszűrjük, a húst és zöldségeket külön tálra szedjük. Tálaláskor a tiszta, aranyló levest csigatésztával kínáljuk, a főtt zöldségeket és a húst pedig ízlés szerint visszatehetjük a tányérba.
  • Hozzávalók

    8 adag
    1 db gyöngytyúk (1,5–2 kg)
    4 db sárgarépa
    2 db fehérrépa
    1 kis db zeller (gumó vagy szár)
    1 kis db karalábé (opcionális)
    1 közepes db vöröshagyma
    1 fej fokhagyma
    1 hüvelykujjnyi gyömbér
    1 közepes db paradicsom
    1 db paprika
    1 csokor petrezselyem
    5 dkg csiperkegomba
    15 szem fekete bors (egész)
    szegfűbors ízlés szerint (opcionális)
    só ízlés szerint
    20 dkg Mándy-féle csigatészta

    Tápérték

    Összesen
    Adagonként
    ~290 g
    fehérje
    ~120 g
    szénhidrát
    ~190 g
    zsír
    ~3250 kcal
    kalória

    Még több recept

    Spárgás-krémsajtos tészta

    🇮🇹

    Toszkán csirkés fusilli

    🇮🇹

    Mac & cheese falatkák

    🇭🇺