Sült céklás tarhonya ‘rizottó’

Előkészítés

15 perc

Főzési idő

100 perc

Összesen

115 perc

Adag

kb. 2 fő

Értékelés

Elkészítés

  • 1.
    A céklát megmossuk, héjastól becsomagoljuk alufóliába és 200 fokos sütőben, 80-100 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a héját, egy keveset megtartunk, felkockázzuk díszítéshez, a többit leturmixoljuk 1 merőkanál alaplével.
  • 2.
    A vaj felén plusz az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, közben fűszerezzük, majd a tarhonyával alaposan lepirítjuk. Elkezdjük merőkanalanként hozzáadni az alaplevet, majd egy idő után mehet bele a cékla is.
  • 3.
    Addig főzzük amíg krémes lesz és felvette az alaplevet. Ha ez megtörtént elzárjuk, hozzáadjuk a maradék vajat, sajtot, balzsamecetet és kész is.
  • Hozzávalók

    2 adag
    2 kisebb cékla (kb. 300 g)
    1 kis fej lilahagyma (80 g)
    1 evőkanál olaj (10 g)
    40 g vaj (fele az elején, fele a végén)
    ½ teáskanál rozmaring (1 g)
    só, bors ízlés szerint
    700–800 ml alaplé
    100–150 ml fehérbor
    1 teáskanál balzsamecet (5 g)
    20 g parmezán
    200 g Dunakeszi tarhonya

    Tápérték

    Összesen
    Adagonként
    ~42 g
    fehérje
    ~200 g
    szénhidrát
    ~52 g
    zsír
    ~1470 kcal
    kalória

    Még több recept

    Húsos-chilis-sajtkrémes szarvacska

    Aglio e olio spagetti

    🇮🇹

    Csirkés-sajtos-zöldséges leves eperlevél tésztával