1. Ne spórolj a vízzel!
A tésztának táncolnia kell a vízben – ha túl kevés a víz, a tészta összeragad. Legalább 1 liter vízzel számolj 100 g tésztához.
2. Sózd bátran!
Az olaszok szerint a főzővíz olyan sós legyen, mint a tenger. Ne félj a sótól, ez adja meg a tészta igazi karakterét.
3. Ne tegyél olajat a vízbe!
Gyakori tévhit, hogy az olaj segít, de valójában csak megakadályozza, hogy a szósz rátapadjon a tésztára. Jobban jársz, ha inkább főzés után kevered össze a szósszal.
4. Al dente az igazi!
Az olaszok sosem főzik túl. A tészta akkor tökéletes, ha picit „harapós”, vagyis al dente. Így jobban tartja a formáját és egészségesebb is.
5. Őrizd meg a főzővizet!
Ne öntsd ki azonnal! Egy merőkanálnyi keményítős főzővíz csodákat tesz a szósszal: krémesebb, lágyabb lesz.
6. Öntsd rá a szószra!
A főzés utolsó egy percében keverd bele a tésztát a szószba a serpenyőben. Ettől lesz tökéletesen bevonva.
7. Friss alapanyag, kevés hozzávaló
Az olasz konyha titka a letisztultság. Elég 3-4 jó minőségű hozzávaló, és máris egy felejthetetlen ételt tettél az asztalra.
Kövesd ezeket az apró trükköket, és garantáltan olyan tésztát főzöl, amire még egy olasz “mamma” is büszke lenne.